Mindfulmeditatie.nl

Vipassana meditatie is een vorm van inzichtsmeditatie, wat één van de twee meditatie technieken is die onderwezen is door de Boeddha. Het kan je helpen te begrijpen wie, wat en hoe je als persoon bent. Het is een praktische techniek die een oplossing biedt voor vele problemen. Het leert je onder andere aandachtig te zijn, dit doe je zonder te oordelen en zonder verwachtingen. Je leert dingen te zien zoals ze daadwerkelijk zijn.

Oorsprong en betekenis van vipassana meditatie

Het woord pali (vipassana) staat voor helder inzicht. Het zien van dingen zoals ze daadwerkelijk zijn. Vipassana meditatie heeft haar oorsprong in Myanmar. Het is een proces van zelfobservatie waarbij het doel ligt de geest te zuiveren van alle negativiteit en onzuiverheden zoals angst, haat en woede. Volgens aanhangers uit Myanmar is deze manier van mediteren gebaseerd op de geschriften van het Pali Canon van het Theravada boeddhisme. Vipassana meditatie wordt zowel staand, lopend, zittend en liggend beoefend.Mettavihari, grondlegger vipassana meditatie in NL

Momenteel wordt vipassana over de hele wereld beoefend. Bekende beoefenaars zijn Mahasi Sayadaw en S. N. Goenka. Er bestaan echter veel verschillende vipassanameditatie methoden. In Nederland is vipassana meditatie geïntroduceerd door een Thaise eerwaarde genaamd Mettavihari. Eerwaarde Mettavihari is hiernaast op de foto te zien.

Kenmerken van vipassana meditatie

  • Heldere geest
  • Ontspanning
  • Opmerkzaamheid
  • Concentratie
  • Aandacht
  • Werkelijkheid inzien
  • Innerlijke vrijheid
  • Omgaan met gedachten en emoties
  • Niet oordelen en geen verwachtingen
  • In het nu leven

Houding

Vipassana meditatie kan je in verschillende houdingen beoefenen, het hoeft dus niet speciaal in een lotushouding gedaan te worden maar kan ook gewoon in een zithouding gedaan worden. Als je er voor kiest om te zitten kan je dit op een stoel, op een bankje of bijvoorbeeld op een meditatiekussen doen.

Zorg voor een comfortabele (zit)houding met een stabiele rug, geen bolle rug maar ook geen te rechte rug. Zit je op een stoel, leun dan niet overdreven op de leuning maar probeer stabiel en recht te zitten. Een stabiele rug is belangrijk voor de ademhaling en de doorstroming van de energie.

Naast het zitten kan je vipassana meditatie ook lopend of liggend beoefenen.

vipassana meditatie zorgt voor vrede van binnen

Waarom vipassana meditatie?

Vipassana meditatie geeft je inzicht in jezelf en de wereld om je heen. Het is een weg naar innerlijke vrijheid. Het leert je om in het heden te leven en rijkdom van binnen te ontdekken. Deze manier van mediteren leert je om negativiteit weg te houden en meer begrip te ontwikkelen in het omgaan met anderen. Het hoogste doel is namelijk nibbana of nirwana, wat in het boeddhisme ook wel bekend staat als de hoogste staat die bereikt kan worden, waardoor heiligheid ontstaat.

  • Leven in het heden

Onze gedachten zijn veel bezig met het verleden of de toekomst. Zo ontgaat ons eigenlijk het heden, terwijl dit juist de werkelijkheid is. Het verleden is al voorbij en de toekomst moet nog komen. Mediatie kan goed helpen om niet teveel met je gedachtes in het verleden of de toekomst te zitten.

  • Geluk vinden in wie je bent

In de moderne maatschappij zijn we veel bezig met dingen die ons gelukkiger moeten maken, we willen meer geld, een betere baan etc. Terwijl bij het bereiken van meer en meer je vaak maar tijdelijk gelukkiger bent. Het mediteren gaat je helpen inzien dat je buiten jezelf niet veel nodig hebt om daadwerkelijk gelukkig te worden.

  • Stress

Bijna iedereen heeft in het dagelijkse leven veel last van stress, vooral als je veel werkt, kinderen hebt, studeert en ga zo maar door. Als mens hebben we dus veel last van spanning en een hoge druk, meditatie is een goede manier om hier vanaf te komen. Je leert om verschillende dingen los te laten en anders met jezelf om te gaan zodat je een stuk minder last zult hebben van stress.

Wat is jouw ervaring met vipassana meditatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *